مهم ترین عامل علاقه مندی داوطلبان کنکور به رشته‌های فنی و ریاضی چیست؟

گزارش cmsd از رتبه‌های برتر ۱۴۰۳ به مناسبت روز دانشجو؛

مهم ترین عامل علاقه مندی داوطلبان کنکور به رشته‌های فنی و ریاضی چیست؟

ریاضی ملکه علوم است، اما تاحدودی محبوبیت خود را در میان قشر کنکوری از دست داده و کمتر کسی خواهان آن است.

خبرگزاری آنا_ نادیا عابد؛ دوران دانشجویی همواره یکی از مهم‌ترین مراحل زندگی هر انسانی به شمار می‌آید؛ چرا که در این مقطع حساس زندگی هر چه بکاریم همان را در آینده‌ای نه چندان دور خواهیم برداشت، دانشجویان این مرز و بوم هویت جامعه هستند و اگر بخواهیم در مسیر پیشرفت گام برداریم محال است که بدون استفاده از ظرفیت آنها لوح پیروزی و موفقیت دریافت کنیم.

یکی از داغ‌ترین سوژه‌های آموزش عالی را باید در علاقه دانشجویان به رشته تحصیلی در دوران دانشگاه دانست،  تعداد ثبت نام شدگان کنکور سراسری نشان از سیر نزولی داوطلبان رشته‌های فنی و مهندسی و افزایش بی رویه تجربی‌ها دارد؛ معضلی که سال هاست گریبانگیر آموزش عالی شده و حالا جمعیت دانشجویی هم نسبت به آن انتقاداتی دارد؛ بر همین اساس  به سراغ رتبه های برتر‌های کنکور سراسری ۱۴۰۳ رفتیم و انگیزه اصلی آنها برای تحصیل در رشته‌های فنی و مهندسی را جویا شویم.  

در کنکور ۱۴۰۳ تعداد داوطلبان گروه ریاضی به ۱۰ درصد هم نرسیده است؛ درصورتی که بیشترین سهم به داوطلبان تجربی اختصاص یافته و به گفته کارشناسان آموزشی اگر وضعیت همینطور ادامه یابد؛ قطعا در آینده با جریانی از انسان‌هایی رو به رو خواهیم شد که مهارت‌ها و به نوعی سوادشان یک هزارم مدرک در دستشان هم نخواهد بود؛ چرا که تنها دغدغه آنها از ادامه تحصیل کسب پول فراوان است.  

ایجاد فرصت آموزشی مناسب 

علیرضا که یکی از رتبه های برتر کنکور 1403 است، می‌گوید که رشته صنایع را به علت مادر بودن این رشته و بازار کار فوق العاده آن انتخاب کرده است و از تحصیل خود انتظار فراهم کردن محیط مناسب آموزشی و بازگشت استادان خوب به دانشگاه را دارد. 

در ایران می‌مانم و به کشورم خدمت می‌کنم 

مریم رتبه برتر دیگر هم «علاقه» و «بازار کار» را مهم‌ترین معیار برای تحصیل در رشته کامپیوتر می‌داند و از دانشگاه درخواست تدریس استادان مجرب در این رشته را دارد تا بتواند پس از دانش آموختگی جهت ارائه هرچه بهتر خدمات باکیفیت و مطلوب استخدام شرکت‌های بزرگ صنعتی شود.

مهندسی ها؛ پایه اصلی پیشرفت کشور‌ها 

ستایش در پاسخ به این سوال که دلیلی اصلی کاهش متقاضیان رشته‌های فنی و مهندسی از دید دانشجویان چیست؟، می‌گوید: در چند سال اخیر نظر خانواده‌ها بیش از پیش در انتخاب رشته داوطلبان به علت شرایط اقتصادی کشور تاثیر دارد؛ به همین علت برخی‌ها به اشتباه فکر می‌کنند که تحصیل در رشته‌های تجربی و پزشکی آنها را به پول فراوان می‌رساند، در صورتی که رشته‌های فنی و مهندسی پایه اصلی پیشرفت کشور‌ها هستند.

می‌خواهم آموزش را با عمل در صنعت به دانشجو یاد دهم 

امیرمهدی هم «علاقه» را در جذب خود به رشته‌های فنی مهم دانست و عنوان کرد که قصد دارد پس از اتمام تحصیل برای خدمت رسانی به کشور جذب هیئت علمی شود تا کار عملی را در صنعت به دانشجو آموزش دهد؛ چرا که مهم‌ترین دغدغه قشر جوان فراگرفتن کار عملی به همراه مهارت فراوان است.

مهندسی؛ تقویت کننده روحیه استقلال پذیری 

رضا هم معتقد است رشته برق به علت چالشی بودن مخاطبان خاص خود را دارد و برای هر دانشجویی ترغیب کننده نیست و تحصیل در این رشته روحیه استقلال پذیری و کسب مهارت‌های فراوان در دانشجو را تقویت می‌کند.

حل چالش‌های بین المللی با روی کار آمدن دانشجویان فنی

سعدی هم می‌گوید که سر و کله زدن با رشته‌های چالشی که از دل آنها فنی و مهندسی خارج می‌شود نه تنها حس خوبی به دانشجو منتقل می‌کند، بلکه افق دید آنها را برای حل مسائل کلان جامعه و حتی مشکلات بین المللی حل خواهد کرد و همین ارتقای رتبه نظام جمهوری اسلامی ایران در جهان را به همراه خواهد داشت.

ریاضی؛ الماس ایران

عرفان هم عنوان می‌کند که علاقه مهم‌ترین معیار او برای تحصیل در ریاضی بوده است و این رشته الماس ایران به شمار می‌آید، همچنین علم جذابی است و در لبه تکنولوژی حرکت می‌کند.

گرایش به ریاضی نیازمند فرهنگ سازی است 

مژگان هم معتقد است که بی رغبتی دانشجویان به رشته‌های فنی از ساختار آموزشی نشئت نمی‌گیرد، بلکه باید در بین جامعه فرهنگ سازی شود تا همه امید و آرزوی پزشکی نداشته باشند و به اینصورت هر فردی به سمت علاقه و تخصص خود راهی شود.

هوافضا؛ رشته‌ای هیجان انگیز برای بولد شدن ایران در جهان 

ساحل هم در رشته هوافضا قبول شده است و می‌گوید که به آن علاقه داشته است و آینده شغلی بسیار خوبی دارد؛ چرا که باید موشک‌های نوین مرتبط با علم روز دنیا را طراحی کند که برای جمهوری اسلامی ایران افتخار آمیز است و همین شور و شوق او را بیش از پیش افزایش خواهد داد.

رشته‌های پولساز عاملی بازدارنده از جذب دانشجو به رشته‌های فنی

امیرعلی شمس نفر دوم المپیاد ۱۴۰۳ شیمی کشوری و دانشجوی دانشگاه خواجه نصیرالدین به خبرنگار cmsd درباره اینکه اصلی برای هدایت دانشجو به سمت رشته‌های فنی اظهار کرد: «علاقه» مهم‌ترین معیار برای تحصیل دانشجویان در رشته‌های فنی و مهندسی است.

وی با بیان اینکه شخصیت اجتماعی و جایگاه کاری از دلایل دیگر کشش دانشجویان به رشته‌های غیر از فنی و مهندسی است؛ تاکید کرد: توجه خیلی لازمی به رشته‌های فنی و مهندسی نمی‌شود؛ به همین علت داوطلبان و خانواده‌ها رشته‌های پولساز مانند پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و … را انتخاب می‌کنند. از آنجایی که نگرش جامعه نسبت به رشته‌های پولساز بیشتر است؛ بنابراین اگر دانشجویی به سمت رشته‌های فنی و مهندسی یا علوم پایه گرایش داشته باشد، قطعا از روی علاقه و انگیزه است. حتی احتمال دارد خیلی از داوطلبان علوم پایه در زمان انتخاب رشته با خانواده‌ها با مشکل برخورد کرده باشند. اگر توجه بیشتری به این رشته‌ها صورت بگیرد، می‌توان در تمام زمینه‌ها توسعه کشور را رقم زد. 

شمس در پایان توجه و حمایت را تنها عامل نیاز دانشجو دانست و افزود: ممکن است دانشجویی تلاش خود را انجام دهد، اما به علت بی توجهی بیخیال ادامه مسیری که طی می‌کند، شود. هم اکنون بیشتر از ۹۰ درصد افراد به مهاجرت علاقه دارند و وقتی از آنها بپرسیم، کجا؟ می‌گویند که مهم نیست و فقط قصد رفتن داریم.

از آنجایی که رشته‌های فنی و مهندسی ملکه علوم هستند و سبب رونق و شکوفایی هر جامعه‌ای می‌شوند، اما تعداد متقاضیان آن برای ورود به دانشگاه با آمار نزولی مواجهه شده است؛ بنابراین پیشنهاد می‌شود که مسئولان عالی مقام به منظور جلوگیری از هدر رفت نخبگان و حمایت‌های بیشتر از آنها تمهیداتی بیندیشند.

استقبال نکردن دانشجویان از رشته‌های مهندسی؛ هشداری در جهت تنوع بخشی به آموزش

حمیدرضا تقی راد سرپرست دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی نیز در این زمینه می‌گوید آینده شغلی مهم‌ترین مسئله رشته‌های فنی و مهندسی است و زمانی که فردی در شغلی کارکرد خوبی داشته باشد قطعا در آینده شغل مطلوبی به دست می‌آورد. عدم استقبال از رشته‌های مهندسی هشداری برای مدیران کشور ایجاد می‌کند تا به سمت تنوع در برنامه‌های آموزشی، فراهم کردن برنامه‌های بین رشته‌ای و ایجاد فعالیت‌های گوناگون متناسب با ذائقه دانشجویان قدم بردارند.

با توجه به اینکه آینده شغلی و کسب درآمد مناسب مهم‌ترین دغدغه شغلی هر فردی به حساب می‌آید و از آنجایی که تحقق این مسئله در انتخاب رشته نهفته است؛ شاید ضروری به نظر برسد تا مسئولان توجه ویژه تری به رشته‌های فنی و مهندسی داشته باشند؛ چرا که اگر این مهم اتفاق بیوفتد نه تنها شاهد رشد چشمگیر توسعه همه جانبه کشور خواهیم بود، بلکه نخبگان بیشتری به ماندن در کشور و ارائه خدمات ارزنده‌تر جهت درخشش هرچه بیشتر جمهوری اسلامی ایران در بین کشور‌های اسلامی و اروپایی تلاش خواهند کرد.

مهم ترین عامل علاقه مندی داوطلبان کنکور به رشته‌های فنی و ریاضی چیست؟

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "مهم ترین عامل علاقه مندی داوطلبان کنکور به رشته‌های فنی و ریاضی چیست؟" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "مهم ترین عامل علاقه مندی داوطلبان کنکور به رشته‌های فنی و ریاضی چیست؟"، کلیک کنید.