فروچاله ها و زمین هایی که زیر پای مردم استان فارس دهن باز می کنند / دریاجه مهارلو هم دچار فرونشست شد
آفتاب نیوز :
چهارشنبه 16 خرداد 1403 عضو شورای بخش سیاخ دارنگون شیراز، ایجاد فرونشست در جاده سیاخ دارنگون در جنوب غرب شیراز را اعلام کرد.
دریاچه نمک یا مهارلو که به نام دریاچه صورتی نیز مشهور است در 20 کیلومتری جنوب شرق شیراز و بین این کلان شهر و شهرستان سروستان قرار دارد و ایجاد فرونشست در شرق این دریاچه و در اطراف روستای گشنکان (بهاران) نیز طی ماه های اخیر توجه ها را به خود جلب کرده است.
رخداد جاده سیاخ دارنگون از دیدگاه زمین شناسی
مدیر مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور با اشاره به رخداد ایجاد شده در جاده سیاخ دارنگون آن را فرونشست ندانست و گفت: رسوبات این منطقه سست و فرسایش پذیر است و ممکن است دچار آب شستگی پاشنه جاده و به یکباره فضایی خالی شده و در پی آن تنگه ای ایجاد شود و این مساله ناشی از برداشت آب های زیرزمینی نیست.
طهمورث یوسفی افزود: این رخداد نوعی آب شستگی است که در پی آن لغزش و خزشی در زمین ایجاد می شود.
وی با بیان اینکه فرونشست و فروچاله براثر برداشت بی رویه آب های زیرزمینی صورت می گیرد، گفت: در مناطق کوهستانی رسوبات سست و ماسه ای وجود دارد و آب شستگی باعث خالی شدن سطوح زیرین شده و اگر اقدامات مراقبتی در جاده ها صورت نپذیرد و دیواره وجود نداشته باشد لغزش و خزشی رخ می دهد و در جاده منجر به ریزش می شود.
او با تاکید بر لزوم انجام اقدامات دوره ای مراقبتی در جاده ها گفت: باید دیواره هایی بین جاده ها و پرتگاه ها و دامنه پایین ایجاد و تمهیداتی اندیشیده تا فرسایش خاک کم شود.
یوسفی بیان کرد: جاده های اصلی باید بصورت مداوم پایش و آب شستگی ها ترمیم شود.
دریاجه مهارلو دچار فرونشست شد
مدیر مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور در ادامه به فرونشست شرق دریاچه مهارلو اشاره کرد و افزود: رخداد این منطقه نوعی فرونشست محسوب می شود.
وی ادامه داد: فرونشست به چند شکل است به نحوی که در مرکز دشت ها به شکل افت قایم رخ می دهد و کمتر احساس می شود، اما در دامنه کوه ها به دلیل جنس ریگی زمین فرونشست متفاوت رخ خواهد داد و باعث شکست می شود و قابل احساس است.
یوسفی اظهار کرد: روستا ها و شهر هایی که در دامنه کوه ها قرار دارند نیز از این نوع فرونشست ها متاثر می شوند.
وی با بیان اینکه طی 15 الی 20 سال گذشته در شمال، جنوب و شرق دریاچه مهارلو چشمه های آب شیرین وجود داشته که از کوه های اطراف سرچشمه می گرفته و طی این سالیان چشمه ها به کل خشک شده و این به معنای استفاده بی رویه از آب های زیرزمینی است.
غار های ناپیدا فرو می ریزند
مدیر مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور گفت: در پی برداشت آب های زیرزمینی غار ها ریزش می کند و فروچاله ایجاد می شود که فرونشست شرق دریاچه مهارلو از همین نوع است.
وی افزود: از منطقه شرق دریاچه مهارلو گسلی نیز عبور کرده که منطقه تحت تاثیر آن قرار دارد و بر تخریب ها و فرونشست هم می تواند موثر باشد.
یوسفی برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی، خشکسالی های پیاپی و تغییرات اقلیمی را در ایجاد فرونشست موثر دانست.
فروچاله ها و زمین هایی که زیر پای مردم استان فارس دهن باز می کنند / دریاجه مهارلو هم دچار فرونشست شد
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "فروچاله ها و زمین هایی که زیر پای مردم استان فارس دهن باز می کنند / دریاجه مهارلو هم دچار فرونشست شد" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "فروچاله ها و زمین هایی که زیر پای مردم استان فارس دهن باز می کنند / دریاجه مهارلو هم دچار فرونشست شد"، کلیک کنید.